Houten kozijnen

Bent u geïnteresseerd in het kopen van houten kozijnen op maat? Schakel dan een specialist uit uw eigen regio in! Specialisten vervangen uw kozijn in een mum van tijd en repareren een beschadiging zo snel mogelijk. Zo profiteert u van de beste isolatie tegen de scherpste prijzen!

Op deze pagina vindt u meer informatie over de voor- en nadelen van een houten raamkozijn. Ook leest u meer over de levensduur van houtsoorten en krijgt u een indicatie van de prijzen. Bent u geïnteresseerd in een houten raamkozijn en wilt u meer informatie over de kosten? Vraag dan vrijblijvend offertes aan via het offerteformulier en bespaar tot wel 40%!

houten kozijnen

Gratis offertes vergelijken


Waarom kiezen voor houten kozijnen?

Hoewel kunststof veel voordelen heeft, blijft hout nog altijd enorm populair. Houten kozijnen worden door mensen voornamelijk gekozen vanwege de warme en authentieke uitstraling. Daar kan geen kunststof tegen op! In sommige gevallen is het zelfs verplicht om te kiezen voor houten kozijnen, bijvoorbeeld als u in een monument woont! Ook als het niet verplicht is, is er voldoende reden om te kiezen voor hardhouten kozijnen. Naast de uitstraling heeft hout een lange levensduur en is het gemakkelijk te bewerken.

De voordelen

  • Hout heeft een warme en authentieke uitstraling.
  • Houten kozijnen hebben een lange levensduur.
  • Hout is gemakkelijk te schilderen en repareren.
  • Houten raamkozijnen bieden een goede isolatiewaarde.

Hardhouten of zachthouten kozijnen?

Omdat de houten kozijnen zich buiten bevinden, is het belangrijk hier rekening mee te houden met de keuze voor de houtsoort. Timmermannen raden aan om te kiezen voor hardhouten kozijnen. Hardhouten raamkozijnen zijn namelijk veel beter bestand tegen de weersomstandigheden. Het trekt niet krom en zet minder uit, waardoor u altijd profiteert van een betere isolatie. Als u gecharmeerd bent van de uitstraling van zachthout, dan is het mogelijk om te kiezen voor zachthouten kozijnen. Het is wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat hardhouten raamkozijnen bijna twee keer zolang meegaan als een zachthouten kozijn. Wel kunt u zachthout uiteraard gebruiken voor binnenkozijnen.

Hoe lang gaan houten kozijnen mee

De levensduur van een hardhouten kozijn is, met het juiste onderhoud, ongeveer 40 tot wel 75 jaar lang. Dit heeft vooral te maken met de duurzaamheid van het hout. Het is erg goed bestand tegen warmte, kou en neerslag waardoor er weinig beschadigingen ontstaan. Kozijnen van zachthout worden juist sneller aangetast door weersomstandigheden. Hierdoor is de gemiddelde levensduur een stuk korter: ongeveer 25 jaar.

Levensduur kozijnen

Soort kozijn Levensduur
Zachthouten kozijnen 25 jaar
Hardhouten kozijnen 40-75 jaar

Wat zijn de prijzen van houten kozijnen?

De kosten voor een prijzen van houten kozijnen verschillen per situatie. Zo is de prijs afhankelijk van verschillende factoren: allereerst speelt het formaat van het kozijn een belangrijke rol: hoe meer hout er gebruikt wordt, des te hoger de prijs.

Gemiddeld kost het vervangen van een kozijn €2.000,- tot €3.500,-. Wilt u het bestaande raamkozijn graag verplaatsen of wilt u het juist vergroten? Houd dan rekening met het feit dat de prijzen verder oplopen. Gemiddeld kost dit, inclusief de beglazing, €3.500,- tot €5.000,-. Het uitvoeren van een reparatie aan een bestaand houten raamkozijn is relatief voordelig: dit kost gemiddeld €300,- tot €500,-.

Prijstabel: Kosten van een houten kozijn

Werkzaamheden Kosten *
Reparatie van een kozijn €300,- tot €500,-
Vervangen van een kozijn (incl. glas) €2.000,- tot €3.500,-
Vergroten van een kozijn (incl. glas) €3.500,- tot €5.000,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijzen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Houten kozijnen plaatsen (het proces)

Het vervangen van een houten kozijn begint met het verwijderen van het oude raamkozijn. De kozijnspecialist doet dit met veel zorg en aandacht, zodat de spouwlatten niet beschadigen. Oude spijkers in de spouwlatten zaagt hij weg zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden voor het nieuwe raamkozijn op maat.

Hierna plaatsen de vakmannen het nieuwe kozijn in de opening. Pas als het kozijn is bevestigd, plaatsen ze het glas in het houten kozijn op maat. Hierna begint de afwerking. Buiten bestaat de afwerking uit het herstellen of maken van een dorpel en aan de binnenkant dichten de specialisten alle kieren en naden met kit. Indien gewenst kunt u het nieuwe kozijn op maat ook nog laten schilderen.

Houten kozijnen plaatsen

Extra opties toevoegen

U kunt ervoor kiezen om een standaard raamkozijn op maat te plaatsen, maar het is ook een mogelijkheid om voor extra opties te kiezen. Een voorbeeld hiervan is de installatie van ventilatieroosters. Zeker in een goed geïsoleerde woning zijn ventilatieroosters erg belangrijk. Hierdoor wordt vocht naar buiten afgevoerd en heeft u binnen een betere luchtvochtigheid en minder last van ongedierte en andere vochtproblemen. Voor ventilatieroosters betaalt u ongeveer €20,- tot €60,- per stuk. Bij de prijzen van een nieuw kozijn op maat wordt standaard uitgerust met HR beglazing. Wilt u liever iets sterkers, zoals veiligheidsglas? Dit is al mogelijk vanaf ongeveer €100,- tot €150,- per m².

Kosten extra opties

Opties Prijs *
Ventilatieroosters €20 – €60,- per stuk
Veiligheidsglas €100,- tot €150,- per m²

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes op maat aan.

Onderhoud, reparatie en schoonmaken

Bij een houten raamkozijn is goed onderhoud erg belangrijk. Specialisten raden aan om het hout in ieder geval eens per jaar te reinigen en controleren op beschadigingen. Door het hout eens in de 5 tot 7 jaar opnieuw te schilderen houdt u het materiaal in topconditie.

Er zijn verschillende manieren om te controleren of u het hout opnieuw moet schilderen. Als het begint af te bladderen bijvoorbeeld, of als er bij het schoonmaken een witte waas op uw doek achterblijft. Als dat gebeurt dan is de beschermende functie van het schilderwerk verdwenen en moet u het opnieuw gaan verven.

Verschil met kozijnen van kunststof

Kunststoffen kozijnen zijn steeds populairder. Dit komt voornamelijk omdat het weinig onderhoud vereist, een lange levensduur heeft en relatief voordelig in aanschaf is. Het grote voordeel van hout is juist de warme, authentieke uitstraling van het materiaal. Hoewel kunststof verkrijgbaar is in veel verschillende soorten kleuren, geeft dit toch niet dezelfde uitstraling als echt hout. Wanneer u in een klassieke woning woont, dan doet u het pand eer aan door echte houten raamkozijnen op maat te plaatsen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een kozijn op maat, of hebt u een reparatie nodig? Neem dan vrijblijvend contact op via het offerteformulier.

Waarom vakman inschakelen

Er wordt nog geregeld gevraagd of het mogelijk is zelf goedkope kozijnen te vervangen, om te besparen. Het is een optie, maar het is sterk aan te raden om hier een vakman voor in te schakelen. Allereerst is de kans op beschadigingen aan de muur en het kozijn een stuk groter als u zelf aan de slag gaat. Ontstaan er toch beschadigingen bij de installatie van een vakman? Dan hebt u hier garantie op en bent u niet verantwoordelijk voor de kosten. Daarnaast bent u verzekerd van een goede plaatsing en daarmee een optimale isolatie. Hieronder staan een aantal belangrijke voordelen van de hulp van een vakman:

  • Uw kozijnen op maat zijn snel geplaatst.
  • U bent verzekerd van een optimale isolatie.
  • Een vakman levert een hoge kwaliteit.
  • U krijgt garantie op het afgeleverde werk.

Ontvang gratis offertes en bespaar!

Zijn uw oude houten raamkozijnen aan vervanging toe en bent u benieuwd naar de kosten? Of heeft u te maken met houtrot en bent u op zoek naar iemand die uw kozijn kan repareren? Voor het plaatsen, vervangen en repareren van houten raamkozijnen bent u bij ons netwerk aan het juiste adres. Vraag nu met één muisklik meerdere offertes aan van specialisten uit uw eigen regio. Vergelijk het aanbod en de verschillende prijzen en kies zo voor de vakman met de scherpste prijs! Mensen besparen dankzij onze service al snel tot wel 40% op de totale kosten! Wilt u ook besparen? Start dan vandaag nog met het vergelijken van offertes: het is gratis en helemaal vrijblijvend!

houten kozijen plaatsen